Een lichtplan maken: hoe doe je dat?
23 september '20
Verlichting in huis moet zowel sfeervol als praktisch zijn. Door een lichtplan te maken, weet je waar je precies licht nodig hebt en met welke functie. Doe je dit tijdig, dan kun je in de bouwtekeningen eventuele extra elektrapunten op de juiste plek laten vastleggen. Hoe stel je nu zo’n lichtplan op? We geven je tips!
Plattegrond tekenen
Wil je een lichtplan maken van de woonkamer, teken dan allereerst de plattegrond van deze kamer. Teken de ramen en deuren in, en ook de grote meubels. Wanneer je op schaal tekent, dan krijg je een realistisch overzicht van de kamer. Tip: teken de meubels op schaal op gekleurd papier en knip ze uit. Zo kun je schuiven voor de ideale opstelling.
Functies van de ruimte
Wanneer je de perfecte opstelling hebt vastgelegd, dan weet je ook waar in de woonkamer welke functies zijn. Waar je tv kijkt en waar je ’s avonds dineert bijvoorbeeld. Je kunt nu ook bedenken of je bepaalde zaken wilt uitlichten, zoals een schilderij of kunstobject. Zo zie je waar je praktische verlichting en waar je sfeerverlichting moet plaatsen.
Soorten verlichting: basis, praktisch, sfeer
Dan is het nu tijd om de verlichting in te tekenen. Gebruik per type verlichting een andere kleur op je lichtplan. Start met de basisverlichting, zoals de plafondlampen en spotjes. Daarna kijk je naar de praktische verlichting, bijvoorbeeld die boven de eetkamertafel. Als laatste teken je de sfeerverlichting in, zoals een lamp op de vloer bij de zithoek.
Lichtschakelaars en stopcontacten intekenen
Nu je weet waar je de verlichting wilt plaatsen, is het tijd om de lichtschakelaars en stopcontacten in te tekenen. Zo weet je of je er genoeg hebt, en of je wellicht nog nieuwe elektrapunten wilt laten aanleggen. Neem je lichtplan mee bij het gesprek over meer- en minderwerk. Zo kun je goed aangeven waar je je eventuele extra aansluitingen wilt laten plaatsen.
De juiste lampen uitkiezen
Je lichtplan is klaar, tijd om lampen en armaturen te kiezen. Verlichting die je nu al in huis hebt, of misschien nog leuker, lampen die je nog moet shoppen. Trek er met je lichtplan op uit en ga op zoek naar de best passende verlichting. Denk ook aan de wattage: wil je bijvoorbeeld goed leeslicht dan heb je minimaal 60 watt nodig. Laat je verlichten!